glassini.pl

blog lifestyle – moda, uroda, dom, praca, zdrowie

Dom Lifestyle

Pakowanie próżniowe – wady i zalety tego rozwiązania

Pakowanie próżniowe – wady i zalety, koszty i bezpieczeństwo tego rozwiązania, to tematy, które szczególnie często pojawiają się w okresie lata i wczesnej jesieni, kiedy to chcemy w jak najlepszy sposób przechować nasze zbiory z ogrodów i lasów. Dlatego poniżej znajdzie się kilka słów na temat tej metody pakowania, inaczej nazywanej też pakowaniem hermetycznym.

Na czym polega pakowanie próżniowe żywności?

Metoda pakowanie próżniowego świetnie sprawdza się podczas przechowywania ubrań, pościeli i wszelkich innych rzeczy, które chcielibyśmy ochronić przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, ale najczęściej stosowana jest właśnie dla przedłużenia przydatności do spożycia magazynowanego przez nas jedzenia.

Całość procesu polega na umieszczeniu pokarmów w specjalnym opakowaniu foliowym, z którego następnie odprowadzamy tlen za pomocą specjalnego urządzenia- zgrzewarki. Taka zmiana ciśnienia na niższe oraz szczelne zamknięcie woreczka czy torby, gwarantuje maksymalne przedłużenie świeżości zapakowanych produktów i blokuje dostęp oraz możliwości namnażania się bakterii w dobrze zapakowanym jedzeniu. Pakowanie próżniowe ma swoje wady i zalety, zobacz jakie.

Jakie są zalety pakowania próżniowego?

Ta metoda przechowywania żywności niewątpliwie posiada wiele plusów, a do najważniejszych zaliczyć można jej uniwersalność i skuteczność, w bezpiecznym pakowaniu jedzenia, które na długo pozostaje świeże, nie zmienia swojej konsystencji, aromatu i barwy. W ten sposób pakować można zarówno produkty sypkie, jaki i te o stałej konsystencji- nie wyłączając serów, mięsa czy gotowych już dań. Zapakowane jedzenie można, zgodnie z zaleceniami i przeznaczeniem, przechowywać w szafkach, lodówkach lub zamrażarkach.
Inną zaletą pakowania hermetycznego jest to, że możemy dzięki niemu zaoszczędzić sporo miejsca, które w innym wypadku zajmowałyby pojemniki lub woreczki po części wypełnione powietrzem. Dobre folie do pakowania próżniowego są też bardzo wytrzymałe, więc nie musimy obawiać się ich rozerwania, na przykład w zamrażarce. Warto dodać, że dzięki tej metodzie pokarmy zachowują również swoje cenne wartości odżywcze.

Czy hermetyczne pakowanie ma jakieś wady?

Jednak pakowanie próżniowe, oprócz wielu zalet, posiada również swoje wady. Chyba największą z nich jest to, że niezbędne jest nabycie specjalnego urządzenia oraz folii do zgrzewania, co jest kosztem rzędu kilkuset złotych. Warto wybierać dobrej jakości, grube woreczki, dzięki którym będziemy mieli pewność, że pakowane produkty pozostaną na swoich miejscach i będą chronione przed utratą smaku i aromatu. Foliowe woreczki do zgrzewarek są jednorazowe, więc powinno używać się ich rozsądnie i oszczędnie, by chronić planetę przed negatywnym wpływem plastiku.

Zalety i wady pakowania próżniowego – podsumowanie

Biorąc pod uwagę powyższe wady i zalety pakowania próżniowego, chyba każdy dojdzie do wniosku, że pakowanie próżniowe, to świetny sposób na przechowywanie różnego rodzaju produktów spożywczych, a jego zalety zdecydowanie przewyższają wady.