glassini.pl

blog lifestyle – moda, uroda, dom, praca, zdrowie

Lifestyle Zakupy Zdrowie

Które owoce warto jeść, by zachować zdrowie i trzeźwy umysł do późnej starości?

Owoce są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, co udowodniły naukowe badania. Można je jeść na surowo, robić z nich koktajle lub uczynić z nich składniki ciast. Owoce oprócz tego, że są słodkie, pożywne i sycące, dostarczają jeszcze mnóstwa składników odżywczych i witamin. Do tego pochodzą wprost od Matki Natury i można je jeść przez cały rok.

Komu przyda się porcja owoców?

Po pierwsze po owoce powinny sięgać osoby mające kłopoty z licznymi przeziębieniami i infekcjami. Owoce pomogą im nabrać odporności, bo mają mnóstwo witamin i to w niezmienionej, naturalnej postaci. Po owoce powinni sięgać ludzie ze skłonnościami do anemii i niedożywienia. One pomogą im nabrać sił i odzyskać apetyt do jedzenia.

Jak najwięcej owoców powinny jeść także osoby mające problemy trawienne. Wysoka dawka błonnika zawarta w owocach przyczynia się do tego, że zakłócenia w trawieniu pokarmów oraz zaparcia znikają, jak ręką odjął. Seniorzy to kolejna grupa, która musi dostarczać organizmowi solidną dawkę witamin, w przeciwnym wypadku dopadną ich choroby i ogólna utrata sił witalnych.

Jakie owoce są najzdrowsze?

Gdyby robić nieformalny ranking najzdrowszych owoców na świecie bezapelacyjnie pierwszą pozycje zajęłyby jeżyny. Są one tak nasycone różnymi związkami, że ich jedzenie to po prostu kuracja odtruwająca dla każdego organizmu. Poza tym mają one niską zawartość cukru i nie są tuczące. A to ogromna zaleta. Równie wysoko na liście bestsellerów owocowych znalazłyby się borówki. Mają one tyle witaminy A, C i E, że są niczym bomba witaminowa.

Ponadto opóźniają procesy starzenia się ludzkich komórek. Wspomagają również pamięć i wzrok, bo mają w sobie duże dawki luteiny. Ona jest potrzebna do zachowania dobrego i wyraźnego widzenia przez długie lata. Wiele do zaoferowania mają też maliny i truskawki. One są najpopularniejsze w okresie letnim. Stanowią nie tylko zdrową przekąskę, ale o pyszny deser. Zaskakująco nisko znalazłyby się jabłka i banany. Jak mówią statystyki- to po nie sięga się najczęściej. Zapewne wynika to z faktu, iż są najlepiej wypromowane medialnie.

Czy owoce mogą być szkodliwe?

W zasadzie nie. Niemniej bywają sytuacje, gdzie trzeba znacznie ograniczyć ich spożycie. Pierwszą z nich jest cukrzyca. Co prawda owoce zawierają fruktozę, czyli cukier, który łatwiej spalić organizmowi. Niemniej diabetykom zaleca się niewielkie spożycie owoców. Po drugie alergia pokarmowa to czynnik, który zmusza do wyłączenia danego owocu z codziennego menu. Trzeba również uważać na pryskane owoce. One również mogą być źródłem uczuleń i problemów skórnych.