Impreza firmowa to czas na zintegrowanie się pracowników. Z każdym rokiem pracodawcy coraz chętniej decydują się na organizowanie luźnych spotkań z pracownikami i są to nie tylko typowe przyjęcia okolicznościowe na Boże Narodzenie czy Wielkanoc, ale też imprezy bez okazji, które mają dostarczyć motywacji do efektywnej pracy.
Na imprezie firmowej podziel salę na strategiczne miejsca – część z barem, kącik na stoły z przekąskami, miejsce do tańca i strefę z fotelami lub krzesłami, gdzie pracownicy będą mogli w spokoju porozmawiać lub usiąść i odpocząć.
Cel i plan działania
Przygotowania zacznij od ustalenia celu imprezy firmowej. Jeśli powodem, dla którego się spotykacie, jest podsumowanie Waszych działań i sukcesów, część czasu trzeba zagospodarować na przemówienia i prezentacje. Jeżeli bankiet ma na celu tylko poprawę komunikacji w zespole, warto pominąć wszelkie formalne akcenty – zrezygnuj z oficjalnego powitania, zaproszenia do wspólnej zabawy i przemowy prezesa. Goście powinni czuć się swobodnie, zapomnieć o tym, że są wśród współpracowników i skupić się na biesiadowaniu.
Kolejnym krokiem jest ustalenie planu działania. Możesz zatrudnić profesjonalną agencję eventową, która zajmie się przygotowaniami od początku od końca, lub postawić na bardziej oszczędną wersję i przygotować wszystko samodzielnie. W planie imprezy powinny znajdować się wszystkie szczegóły dotyczące liczby gości, menu, atrakcji, nagłośnienia itp.
Miejsce na dekoracje sali
Wybór miejsca na imprezę firmową zależy od Waszych oczekiwań i możliwości. Jeśli masz duży budżet, możesz wynająć efektowny lokal np. na szczycie wieżowca z panoramicznym widokiem na całe miasto. Wersja niskobudżetowa to zaadaptowanie sali konferencyjnej w Waszym biurze i zaaranżowanie jej na lokal bankietowy. W stworzeniu szybkiej i zachwycającej dekoracji, która odmieni charakter wnętrza, pomoże Ci sklep z dekoracjami Balloonlandia – znajdziesz tam akcesoria imprezowe w każdym stylu i na każdą kieszeń.
Impreza firmowa to doskonała okazja do zrobienia kilku pamiątkowych zdjęć. Pamiętaj o tym, wybierając dekoracje na salę i zamów kilka ozdób, z których stworzysz mini ściankę na sesję. Możesz zawiesić tam foliową kurtynę i balony w kształcie liter, które utworzą nazwę zakładu pracy albo hasło przewodnie wieczoru.
Menu na imprezę firmową
Planując jadłospis na przyjęcie dla pracowników, przeprowadź ankietę. Dowiedz się, jakich alergenów trzeba unikać w potrawach i jakie upodobania mają członkowie zespołu. Postaw na zróżnicowane menu – dania wegetariańskie, mięsne i wegańskie. Zadbaj o to, aby nikt nie poczuł się pominięty. Wybierz mini porcje, aby goście zamiast jednego obfitego posiłku mogli zjeść kilka mniejszych. W trakcie bankietów firmowych doskonale sprawdzają się przekąski typu finger food, które nie wymagają używania talerzyków i sztućców.